Engels voor baby's en peuters

Uit diverse onderzoeken blijkt dat jonge kinderen een vreemde taal snel oppikken. Het is dan ook een goed idee om kinderen al op zeer jonge leeftijd kennis te laten maken met de Engelse taal. Om ervoor te zorgen dat het kind de talen goed uit elkaar houdt is het verstandig te kiezen voor een bepaalde methodiek: OPOL of OSOL.
 
De OPOL-methode
OPOL staat voor One Parent One Language, oftewel één ouder één taal. Deze methode wordt toegepast als ouders een verschillende moedertaal hebben en hun kind tweetalig willen opvoeden. De ene ouder spreekt dan Nederlands met het kind, de andere ouder Engels. Als deze methode consequent wordt toegepast kan het kind de talen goed uit elkaar houden en beide talen vloeiend leren spreken.
 
De OSOL-methode
OSOL staat voor One Situation One Language, oftewel één situatie één taal. Bij deze methode bepaalt de situatie welke taal gesproken wordt. Tijdens het ontbijt spreekt u bijvoorbeeld altijd Engels en de rest van de dag Nederlands. Of u leest elke middag of avond een Engels verhaaltje voor. Het is belangrijk om dit consequent te doen, zodat het kind de situatie en de taal aan elkaar koppelt.
 
Hoe te beginnen
Voor baby's en peuters zijn met name woordjes en klanken belangrijk. Engelse babyboekjes en prentenboeken zijn zeer geschikt om uw kind kennis te laten maken met de Engelse taal. Deze boekjes kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie soorten:

1) boekjes met woorden: boekjes met plaatjes om woorden te leren
2) boekjes met cd: het verhaaltje is ingesproken door een native speaker. Door naar het verhaal te luisteren raakt uw kind gewend aan de Engelse klanken.
3) prentenboekjes: boekjes met tekeningen en een kort verhaal. Een zeer bekend prentenboek is The Very Hungry Caterpillar van Eric Carle, oftewel Rupsje Nooitgenoeg.


Bekijk hier boeken voor baby's en peuters:
* Engelse prentenboeken
* Woorden leren
* Flapjesboeken (Usborne Peep Inside)


 
  Darsy Books     03-05-2016 11:51