Engelse boeken op de basisschool – Waar kan ik uit kiezen?

Bent u werkzaam in het basisonderwijs en zoekt u Engelstalige boeken voor gebruik in de klas of de mediatheek? Of bent u op zoek naar geschikte boeken voor uw kind op de basisschool? Lees dan vooral verder. Er zijn tegenwoordig zoveel Engelstalige kinderboeken beschikbaar, dat het moeilijk kan zijn om de juiste keuzes te maken. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes geven we in dit artikel een aantal tips en aanbevelingen.

Groep 1 en 2

In groep 1 en 2 wordt vaak spelenderwijs Engelse les gegeven. Samen Engelse liedjes zingen, voorlezen en spelletjes staan op de voorgrond. Voor deze groepen zijn prentenboeken heel geschikt. Bij het kiezen van de juiste prentenboeken is, naast het verhaal, ook het formaat van het boek belangrijk. Voor het gebruik in een groep is een groter prentenboek van minimaal 20 x 20 cm aan te raden, zodat de kinderen de tekeningen goed kunnen zien. Ook boeken waarbij de nadruk ligt op het leren van woorden en flapjesboeken waarmee kleuters dingen kunnen ontdekken zijn aanraders.

 


Groep 3 en 4

In groep 3 en 4 kan een begin worden gemaakt met het lezen van eenvoudige Engelse boekjes. Zeer geschikt hiervoor zijn boekjes uit de leesseries Usborne Very First Reading en Usborne First Reading. Deze boekjes bevatten veel illustraties en korte stukjes tekst, en zijn hierdoor geschikt voor kinderen die leren lezen of net zelfstandig kunnen lezen. Voor het uitbreiden van de woordenschat zijn boeken met alleen woorden beschikbaar, zoals First Thousand Words in English en Big Book of English Words. Deze boeken kunnen worden gebruikt om woorden te leren, maar ook om de spreekvaardigheid te verbeteren. De boeken bevatten talrijke illustraties waar je met kinderen over kunt praten.

 


Groep 5 en 6

In groep 5 en 6 kan de Engelse leesvaardigheid verder worden uitgebreid. Na het voltooien van de leesserie Usborne First Reading kan een begin worden gemaakt met de leesserie Usborne Young Reading (Series 1). Als in groep 1 t/m 4 veel aandacht is besteed aan Engelse les of als kinderen al behoorlijk goed Engels kunnen lezen zijn gewone leesboeken ook een goede optie. Eenvoudige leesboeken van Roald Dahl, zoals The Enormous Crocodile, The Magic Finger of Fantastic Mr Fox, zijn goede keuzes. Naast leesboeken zijn er voor kinderen in groep 5 en 6 ook veel educatieve boeken beschikbaar. De serie Usborne Beginners bestaat uit informatieve boekjes over een specifiek onderwerp, zoals het weer, vulkanen of het zonnestelsel. En flapjesboeken uit de serie See Inside zorgen ervoor dat kinderen op een leuke manier kennis opdoen over een specifiek onderwerp.

 


Groep 7 en 8

In groep 7 en 8 kunnen kinderen nog beter Engels leren lezen. Na afronding van de serie Usborne Young Reading kunnen zij boeken lezen die geschikt zijn voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Veel bekende Britse kinderboekenschrijvers, zoals Roald Dahl, David Walliams, Michael Morpurgo en Jacqueline Wilson, hebben boeken geschreven voor deze leeftijdscategorie. Voor kinderen die moeite hebben met Engels lezen of lezen niet zo leuk vinden zijn boeken geschreven in dagboekvorm aan te raden. Deze boeken bevatten naast tekst ook illustraties/cartoons, die het makkelijker maken om de tekst te begrijpen. Voorbeelden hiervan zijn Diary of a Wimpy Kid van Jeff Kinney en Dork Diaries van Rachel Renée Russell.

 


Tot slot is het belangrijk om bij het kiezen van de juiste boeken rekening te houden met de taal waarin de boeken zijn geschreven: Brits-Engels of Amerikaans-Engels. Alle boeken in onze webwinkel zijn geschreven in Brits-Engels. Mocht u ergens anders Engelse kinderboeken kopen dan is het raadzaam om te controleren of de boeken zijn geschreven in Brits-Engels of in Amerikaans-Engels.

 

  Darsy Books     06-08-2019 16:47

Social Media

Volg ons op Twitter en Pinterest!